Salata greceasca

Salata greceasca sau „salata de vara” este una dintre cele mai populare salate din bucataria mediteraneana. Salata greceasca se face cu bucati de rosii, castraveti felii, ceapa, branza feta si masline, asezonate cu sare si oregano si imbracate cu ulei de masline. Printre ingredientele care mai sunt adaugate in functie de zona in care este preparata salata se numara frunze murate, muguri sau fructe de capere, in special in insulele Dodecanese.

Ingrediente principale pentru salata greceasca

Termenul de „salata grecesca” poate fi, de asemenea, utilizat in America de Nord, Australia, Africa de Sud si Regatul Unit pentru a face referire la o salata verde cu ingrediente inspirate din bucataria mediteraneana, imbracata cu ulei si otet. In aceste zone, cand este intalnita adevarata salata greceasca, aceasta poarta numele grecesc Horiatiki sau este denumita „salata de tara”, pentru a evita confuzia.

Salata greceasca este raspandita in intreaga lume si extrem de populara. In plus, bucatari din toate colturile lumii au incercat sa-si puna propria amprenta prin adaugarea unor ingrediente noi, mai ales ca elementele de baza sunt extrem de versatile. De exemplu, pe continentul american, in compozitia salatei greceasca se mai intalnesc ardeii iuti murati, ardeii grasi, ridichile si chiar sardinele. De asemenea, pe langa uleiul de masline, iubitorii bucatariei mediteraneene adauga diverse ierburi si condimente pentru a obtine sosuri cat mai interesante. Insa, aceste variatii ale salatei grecesti sunt rar intalnite in Grecia, unde bucatarii raman fideli retetelor traditionale.

Lasă un comentariu