Pastitsio

Pastitsio este una dintre cele mai raspandite retete in Grecia si in celelalte tari mediteraneene. Preparatul este cunoscut si drept varianta greceasca a celebrei lasagna italiana. In plus, Pastitsio isi are originile in termenul italian pasticcio, ce defineste familia placintelor coapte. In principal, versiunile retetelor din Grecia includ in ingredientele principale paste tubulare, precum macaroanele, branza si ou pentru amestesc si carne tocata. De obicei este ornata cu branza rasa si se serveste ca fel principal.

Ingrediente pentru Pastitsio

  • Aproximativ 300gr de paste tubulare
  • 3 linguri de unt topit
  • 1/3 cana cu parmezan ras
  • 1/3 cana cu lapte
  • 1 ou batut
  • 450 de grame de carne de vita
  • 1/2 cana de ceapa tocata
  • 1 (300 grame) cutie de sos de rosii
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de fulgi uscati de menta (optional)
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1/8 lingurita de nucsoara
  • 1/8 lingurita de piper
  • 4 linguri de unt
  • 4 linguri de faină
  • 1/4 lingurita de sare
  • 2 cani cu lapte
  • 1 ou batut
  • 1/3 ceasca de parmezan

Mod de prepare Pastitsio

Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si se scurg.

Amestecati untul topit cu 1/3 cana de parmezan ras, 1/3 cana de lapte, 1 ou si lasati deoparte compozitia pentru moment.

Intr-o cratita (sau tigaie) mare gatiti carnea de vita cu ceapa tocata pana ce carnea isi pierde din roseata, iar ceapa se inmoaie. Apoi scurgeti excesul de grasime.

Amestecati sosul de rosii cu 1 lingurita de sale, fulgii de menta, scortisoara, nucsoara, piper si puneti deoparte compozitia.

Intr-o cratita se topesc 4 linguri de unt, apoi se amesteca cu faina si 1/4 lingurita de sare. Se adauga cu atentie cele 2 cani cu lapte si se amesteca bine pentru a evita formarea cocoloaselor. Gatiti si amestecati la foc mediu pana ce sosul incepe sa se ingroase, apoi mai amestecati timp de 1 minut, inainte de a opri focul.

Bateti 1 ou intr-un bol mic, apoi turnati-l in sos si amestecati cu atentie. Adaugati compozitia cu parmezan

Puneti jumatate din cantitatea de paste intr-un vas termorezistent. Asezati compozitia de carne si amestecul cu rosii. Adaugati deasupra cealalta jumatate de paste. Turnati sosul peste tot, pentru a acoperi complet preparatul. Preincalziti cuptorul la 200 de grade, asezati vasul (neacoperit) in cuptor, pe treapta din mijloc si lasati la cuptor timp de 40 de minute sau pana preparatul capata o culoare usor maronie. Apoi, mai asteptati 10 minute si opriti cuptorul. Pastitsio este gata pentru servire.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s